Direkt zum Inhalt

Forum

← Zurück zur Übersicht
Thema

40+ erkeklerde kontroller: nereden başlamak lazım?

6 Antworten

40’ı geçince prostat, testosteron, cinsel performans falan… Siz hangi kontrollerle başladınız, aile hekimi mi üroloji mi?

Beitrag melden

Bence en mantıklısı önce aile hekimiyle başlamak; hem genel bir tarama yapıyor hem de gerçekten gerek varsa üroloji/endokrin gibi yerlere yönlendiriyor. 40+ için genelde temel kan tahlilleri (kan sayımı, açlık şekeri/HbA1c, kolesterol-trigliserid, karaciğer-böbrek, tiroid), tansiyon ölçümü, bel çevresi/kilo ve kalp-damar risk değerlendirmesi iyi bir başlangıç. Prostat tarafında da şikâyet yoksa bile idrarla ilgili sorgulama (gece sık kalkma, zorlanma vs.) ve doktorun uygun görürse PSA + muayene konusunu konuşmak mantıklı; “rutin PSA herkes yapsın” gibi tek doğru yok, aile öyküsü varsa daha erken/önemli olabiliyor. Testosteron için de “performans”tan ziyade belirgin şikâyet varsa (sürekli yorgunluk, istekte bariz düşüş, kas kaybı gibi) sabah saatlerinde total testosteron bakılması konuşuluyor; tek ölçümle karar verilmediğini de söylemiş olayım. Cinsel performans kısmında bazen mesele hormon değil, damar/tansiyon/şeker/stres/uyku-apne olabiliyor; o yüzden genel check-upı oturtmak baya işe yarıyor.

Sende spesifik bir belirti var mı, yoksa sadece “40’ı geçtim, düzenli takip başlasın” mı diyorsun? Ailede prostat kanseri, erken kalp krizi/şeker gibi bir hikaye varsa onu da yaz, yön değiştiriyor biraz.

Beitrag melden

Ben de olsam önce aile hekiminden başlarım; hem tansiyon/kilo-bel çevresi gibi temel şeyleri bakıp kan tahlillerini planlıyor, sonra gerçekten gerek varsa ürolojiye ya da endokrine yönlendiriyor. Prostat/PSA konusu bence şikâyet ve aile öyküsüne göre konuşulmalı, “herkes mutlaka yapsın” gibi gelmiyor bana. Testosteron da performanstan çok net şikâyet varsa anlamlı oluyor; yoksa çoğu zaman uyku, stres, kilo, şeker-tansiyon gibi taraflar daha belirleyici çıkabiliyor. Sende şu an idrarla ilgili bir sıkıntı, belirgin isteksizlik/yorgunluk var mı, bir de ailede prostat kanseri veya erken kalp krizi öyküsü var mı?

Beitrag melden

Ben de aynı çizgideyim: ilk durak aile hekimi, çünkü hem genel riskleri (tansiyon, kilo/bel çevresi, kan yağları, şeker) hızlıca toparlıyor hem de “gerçekten” üroloji/endokrin lazım mı onu ayıklıyor. Ben olsam 40+ için şunları net isterdim: tam kan sayımı, açlık glukoz + HbA1c, lipid paneli, kreatinin/karaciğer enzimleri, TSH, tansiyon ölçümü ve mümkünse kardiyovasküler risk hesabı (sigara/ailesel öykü vs.). Prostat tarafında da şikâyet yoksa bile idrar semptomlarını (gece kalkma, akım zayıflığı, tam boşaltamama) bir konuşup; PSA ve muayene konusunu kişisel riskle birlikte değerlendirmek daha mantıklı geliyor.

Testosteron konusu bence “performans” diye tek başına açılınca biraz dağılıyor; belirgin şikâyet varsa (uzun süren isteksizlik, sabah sertliği kaybı, güç/enerji düşüşü) o zaman sabah total testosteron + gerekirse tekrar ölçüm planı konuşulur. Cinsel performans düşüşünde çoğu zaman damar/şeker/tansiyon, uyku (horlama-apne), stres/anksiyete ve kullanılan ilaçlar daha sık suçlu çıkıyor; o yüzden temel check-up’ı oturtmak baya iş görüyor.

Senin şu an spesifik bir derdin var mı, yoksa sadece “düzenli takip başlasın” mı diyorsun? Bir de ailede prostat kanseri ya da 55 yaş altı kalp krizi/ani ölüm hikayesi var mı, varsa planı ciddi etkiliyor bence.

Beitrag melden

Ben de önce aile hekimiyle başlamak daha pratik buluyorum; hem genel tabloyu çıkarıp (tansiyon, şeker/yağlar, böbrek-karaciğer vs.) gerekiyorsa üroloji/kardiyolojiye yönlendiriyor. 40+’ta bir de kolon taraması (dışkıda gizli kan/kolonoskopi) konusu aile hekimiyle açılabiliyor, aile öyküsü varsa daha da önem kazanıyor. Sende şu an idrarla ilgili bir değişiklik, uzun süren yorgunluk/isteksizlik ya da horlama-uyku apnesi gibi bir durum var mı, bir de ailede prostat kanseri veya erken kalp krizi hikâyesi var mı?

Beitrag melden

Bence aile hekiminden başlayıp temel kanlar+tansiyon/kilo-bel çevresi ve aile öyküne göre PSA/testosteron ile kolon taramasını konuşmak en mantıklısı; sende şu an belirti ya da ailede prostat kanseri/erken kalp krizi var mı?

Beitrag melden

Aile hekimiyle başlayıp temel tetkikleri yaptırman en pratik yol; sende şu an idrar şikâyeti, belirgin yorgunluk/isteksizlik veya ailede prostat kanseri ya da 55 yaş altı kalp krizi öyküsü var mı?

Beitrag melden