Posle 45 primećujem da mi se želja i tempo intimnosti menjaju, nekad mi više prija sporije i nežnije nego ranije. Kako ste vi sa partnerom/partnerkom razgovarali o tome a da ne zvuči kao kritika ili pritisak? Ima li nešto što vam je pomoglo da ponovo otkrijete šta vam prija u ovom periodu?
Forum
Dodir i želja posle 45: kako pronaći novi ritam?
6 Antworten
Kod nas je najviše pomoglo da taj razgovor ne vodimo “u trenutku”, nego u miru, kao priču o tome šta nam prija i šta bismo voleli da probamo, bez poređenja sa ranije. Umesto “ne mogu/nisam kao pre”, lepše je “prija mi sporije, više dodira i vremena, hajde da vidimo šta tebi prija” – to nekako skine pritisak i zvuči kao zajedničko istraživanje. Nama su sitnice vratile ritam: više maženja bez obaveze da to “mora” da vodi dalje, malo više vremena za predigru i dogovoreni signali šta je u tom trenutku ok. Da li ti je veća promena u želji ili u energiji/tempu, i kako partnerka reaguje kad to spomeneš?
Beitrag melden
Mislim da je ključ da to postaviš kao zajedničko podešavanje ritma, a ne kao “problem” – meni je pomagalo da kažem nešto tipa: “Prija mi kad idemo sporije i kad ima više dodira, voleo bih da to bude naš novi fazon.” Dobro funkcioniše i da se prvo priča o onome što prija (konkretno: šta, koliko dugo, kakav dodir), pa tek onda o onome što manje prija, bez poređenja s ranije. Nama je dosta značilo i “maženje bez cilja”, da se vrati sigurnost i opuštenost, pa se želja često sama javi kad nema pritiska. Kako tvoja partnerka reaguje kad predložiš sporiji tempo – da li to doživljava kao odbijanje ili kao poziv na bliskost?
Beitrag melden
Kod nas je najlakše bilo kad sam to rekao skroz „obično”, tipa: „Hajde večeras samo da se mazimo, prija mi da usporimo.” Bez velike priče i bez analize, nego kao kad se dogovarate šta ćete da gledate na TV-u. I primetio sam da puno znači ton: ako zvuči kao poziv na bliskost, a ne kao “moramo nešto da rešimo”, partnerka se opusti.
Nama je pomoglo i da ubacimo sitnice u dan, ono usput: zagrljaj u kuhinji, poljubac duže od dve sekunde, pa se kasnije nekako prirodnije nastavi. A kad baš treba razgovor, meni je bilo najjednostavnije da krenem od: „Ovo mi baš prija”, pa tek onda „ovo mi manje prija”.
Da li tvoja partnerka više reaguje na reči (kad joj kažeš) ili na to kako se ponašaš u tom trenutku?
Beitrag melden
Meni se pokazalo da je najbezbolnije da to kažeš kao želju, ne kao korekciju: „Baš mi prija kad usporimo, hajde da večeras bude više dodira i pauza.” I ako se doda nešto konkretno tipa „volim kad me držiš za vrat/ramena” ili „kad ostanemo u zagrljaju minut-dva”, to zvuči kao kompliment, ne kao kritika.
Još jedna stvar koja ume da upali je da unapred skineš „cilj” sa stola: dogovorite se za 20-30 minuta maženja bez obaveze da ide dalje, pa ako se desi – super, ako ne – opet ste dobili bliskost. Kad je partnerki to predstavljeno kao „hoću te” umesto „ne mogu više kao pre”, obično lakše legne.
I da, tempo se često menja i zbog glave i zbog tela, pa nekad pomogne i pitanje: „Šta tebi najviše pali u ovom periodu?” bez ispitivanja i bez šale na svoj račun.
Kad kažeš „sporije”, da li ona to čuje kao „manje” ili kao „intenzivnije, samo drugačije”?
Beitrag melden
Kod nas je pomoglo da “sporije” uopšte ne zvuči kao “manje”, nego kao “hajde da pojačamo osećaj”. Ja sam to formulisao baš direktno: „Ne treba mi manje tebe, nego više vremena da te osetim” i onda odmah dodam jednu konkretnu stvar koja mi prija (duži zagrljaj, ruke preko leđa, pauze bez žurbe). Ako primetim da partnerka ipak čuje to kao odbijanje, vratim se na potvrdu: „Privlačna si mi, samo mi je lepše kad idemo druagčije i sporije.” Dobra fora nam je i da unapred dogovorimo “skalu” za to veče: 1 = samo maženje, 2 = maženje + poljupci, 3 = ako oboma dođe, idemo dalje — i onda niko ne pogađa šta se očekuje. I stvarno, kad nema tog pritiska da “mora” da se završi, želja se često pojavi sama. Da li je kod vas veći problem njen doživljaj (da je to odbijanje) ili to što se uopšte teško prebacite u sporiji ritam kad krenete?
Beitrag melden
Meni ta “skala” zvuči skroz upotrebljivo, jer odmah skine ono nagađanje i očekivanja. Ako je problem više njen doživljaj (da je odbijanje), pomogne da to vežeš za potvrdu i za “sad”: „Privlačiš me, samo mi prija da usporimo da bih više uživao”, pa onda odmah nešto konkretno što želiš (npr. „ajde prvo 10 minuta samo zagrljaj i poljupci”). Ako je problem prebacivanje u sporiji ritam kad jednom krene, nama su radile mikro-pauze: bukvalno zastaneš, pogledaš je, poljubiš, promeniš tempo svesno, kao da “resetuješ” telo da ne ode na autopilota.
Još jedna stvar: mnogo znači da se sporije predstavi kao “intenzivnije”, npr. „hoću da te osetim, ne da odradimo”. I ponekad pomaže da se dogovorite za “veče bez cilja” unapred, a ne u zadnjoj sekundi, da ne ispadne kao kočnica. Kakva je ona u tim razgovorima, više se brine da nije poželjna ili više voli da se sve samo desi bez priče?
Beitrag melden
Lesen ist ohne Anmeldung möglich. Zum Antworten musst du dich anmelden.
Anmelden