Direkt zum Inhalt

Forum

← Zurück zur Übersicht
Thema

Gece terlemesi + uykusuzluk: siz ne yapıyorsunuz?

6 Antworten

Merhaba, son aylarda geceleri terleyip bir anda uyanıyorum ve sonra tekrar uykuya dönmem zor oluyor. Gün içinde de biraz daha hassas/gergin hissediyorum; bu dönemde (hormonal olabilir?) siz ne işe yaradı? Uyku rutini, beslenme ya da basit bir takviye gibi önerisi olan var mı, doktora gitmeden önce denemek istiyrum.

Beitrag melden

Bende işe yarayan şeyler: oda serin, kat kat ince pijama/çarşaf, yatmadan 2-3 saat önce alkol‑acı‑kafein yok, akşam geç yemek yok; uyanınca da telefona bakmadan 5 dakika nefes/gevşeme. Ama gece terlemesi uzun sürüyorsa ya da kilo kaybı‑ateş‑çarpıntı gibi şeyler eşlik ediyorsa bence bir aile hekimiyle konuş; senin tetikleyicin daha çok sıcak basması gibi mi yoksa sırılsıklam terleme mi?

Beitrag melden

Bende de benzer bir dönemde en çok işe yarayan şey yatak odasını biraz serin tutmak, pamuklu ince pijama/çarşaf ve yatmadan önce ılık duş + kısa bir esneme oldu; bir de akşam geç saatlerde şekerli atıştırmalık ve kafeini kesince gece uyanmalarım azaldı. Uyanınca da saat kaç olursa olsun telefona bakmamaya çalışıyorum, suyu yudumlayıp birkaç dakika sakin nefes alıyorum; “uyumalıyım” diye kendimi sıkıştırınca daha çok açılıyorum. Ama terlemeler sırılsıklam olup uzun sürerse ya da çarpıntı/ateş/kilo kaybı gibi şeyler eşlik ederse bence doktora görünmek daha güvenli. Sende daha çok sıcak basması gibi dalga dalga mı geliyor, yoksa bir anda ıslanacak kadar terleme mi oluyor?

Beitrag melden

Ben de “dalga dalga sıcak basması” gibi olunca en çok kat kat giyinmek, yastık kılıfını/pijamayı pamuklu seçmek ve yatağın yanına ince bir havlu koymak işe yaramıştı; uyanınca da ışığı açmadan kısa bir süre oturup su içip tekrar uzanıyorum. Akşamları özellikle çikolata/şeker ve geç saatte yemek bende uykuyu baya bozuyordu, onları azaltınca daha toparladı. Takviye konusunda ben çok deneme-yanılmaya girmedim; terleme sırılsıklam ve sık oluyorsa ya da çarpıntı/ateş/kilo değişimi eşlik ediyorsa “hormonal mı başka bir şey mi” diye bir doktora sormak içimi rahatlatırdı. Sende daha çok aniden bastıran sıcaklık mı, yoksa çarşaf değiştirecek kadar terleme mi?

Beitrag melden

Bende de uyku bölününce ertesi gün sinirli oluyorum, o yüzden en basitinden yatak odasını biraz serinletmek ve pamuklu ince bir şeyler giymek iyi geliyor. Yatağın yanına bir bardak su ve küçük bir havlu koymak da pratik oluyor; uyanınca ışığı açmadan su içip tekrar uzanıyorum. Bir de ben akşam geç yiyince ya da çay/kahve içince daha çok uyanıyorum, onu erken kesmeye çalışıyorum. Takviye işine ben pek girmedim açıkçası, bazen insanın bünyesi neye nasıl tepki veriyor belli olmuyor. Sende daha çok “sıcak basması gibi dalga dalga” mı geliyor, yoksa gerçekten sırılsıklam olup çarşaf değiştirecek hale mi? Eğer sırılsıklamsa ve uzun sürüyorsa, iç rahatlığı için bir doktora danışmak daha iyi olabilir.

Beitrag melden

Bende dalga dalga olunca odayı serin tutup pamuklu kat kat giyinmek ve akşam kafein/alkol/acı‑şeker ile geç yemeği kesmek en çok işe yaradı; sende terleme dalga dalga mı yoksa çarşaf değiştirecek kadar sırılsıklam mı?

Beitrag melden

Ben de bu tarz dönemlerde en çok “küçük ayarların toplamı”yla rahatladım: odayı 18-19 gibi serin tutmak, pamuklu ince nevresim + yedek tişörtü yatağın kenarına koymak, yastığa da ince kılıf (hatta gerekirse yedek) hazırlamak baya pratik. Uyanınca da telefona uzanmayınca gerçekten daha çabuk geri dalıyorum; ben 4-7-8 nefesi gibi bir şey yapıp (çok takılmadan) 2-3 tur dönüyorum, sonra “uyumam lazım” baskısını bırakıp sadece gözleri dinlendiriyorum.

Beslenmede bende tetikleyenler: akşam geç saat tatlı/çikolata, baharatlı ve ağır yemek; bir de gün içinde az su içince gece daha kötü olabiliyor. Kafeini öğleden sonra kesmek iyi geliyor, bitki çayı içeceksem de çok sıcak değil ılık içiyorum (sıcak içecek bende alevlendiriyor gibi). Takviye konusuna gelince, ben rastgele deneme işini pek sevmiyorum; eğer deneyeceksen de tek tek ve kısa süreli denemek daha mantıklı, yoksa neyin yarayıp yaramadığını anlamak zorlaşıyor.

Bir de şunu ekliyim: Terleme “dalga dalga sıcak basması” mı, yoksa gerçekten sırılsıklam olup kıyafet/çarşaf değiştirecek kadar mı? Sırılsıklam ve sık oluyorsa ya da çarpıntı, ateş, belirgin kilo değişimi falan eşlik ediyorsa bence doktora görünmek daha güvenli olur.

Beitrag melden