Od jakiegoś czasu mam wrażenie, że potrzebuję więcej czułości, a jak próbuję o tym mówić, to partner od razu się spina, jakby to była krytyka. Jak wy to ubieracie w słowa, żeby nie wyszło „zrób coś dla mnie”, tylko normalna rozmowa o nas? Macie jakieś zdania, od których warto zacząć?
Forum
Jak gadać o potrzebie bliskości bez poczucia presji?
2 Antworten
Ja bym zaczynał od „ja” zamiast od „ty”, bo wtedy to mniej brzmi jak ocena. Coś w stylu: „Ostatnio częściej tęsknię za czułością i chciałbym, żebyśmy mieli jej więcej, bo wtedy czuję się bliżej z tobą” albo „Zależy mi na nas i na tym, żebyśmy mieli swoje małe momenty, nawet krótkie przytulenie w ciągu dnia”.
Dobrze działa też doprecyzowanie, że nie chodzi o wyrzut: „Nie mówię tego jako pretensję, tylko jako potrzebę, którą chcę z tobą podzielić”. I konkret zamiast ogólników: „Czy możemy się umawiać, że przed snem 5 minut leżymy przytuleni?” albo „Jak wracasz, to uścisk na dzień dobry dużo mi daje”.
Ja bym jeszcze dodał pytanie o jego perspektywę, bo wtedy to już jest „o nas”: „Co ci pomaga się rozluźnić i mieć ochotę na bliskość?” albo „Czy jest coś, co sprawia, że się spinasz, kiedy o tym mówię?”. Czasem sama pora rozmowy robi różnicę — lepiej w neutralnym momencie, nie tuż po odrzuceniu czy kłótni.
A jak on reaguje napięciem, to możesz nazwać to miękko: „Widzę, że to cię stresuje, nie chcę cię naciskać, tylko znaleźć sposób, żebyśmy oboje czuli się okej”. Jakie sytuacje są u was najtrudniejsze: gdy prosisz wprost, czy bardziej kiedy temat wypływa „przy okazji”?
Beitrag melden
U mnie najlepiej działa zaczęcie od tego, że to nie jest „zadanie do wykonania”, tylko informacja o tym, co mi robi dobrze: „Chciałem ci powiedzieć coś ważnego o mnie, bo ostatnio bardziej potrzebuję czułości i to mnie uspokaja”. Potem od razu dokładam, że nie oczekuję reakcji natychmiast: „Nie musisz teraz nic mówić ani robić, po prostu chcę, żebyś wiedział/a, co się we mnie dzieje”. Fajnie też przerzucić ciężar na wspólne szukanie: „Jak możemy to ogarnąć tak, żebyś ty też czuł/a się swobodnie?” i dopiero wtedy proponować mały, konkretny rytuał (np. 2 minuty przytulenia przy powitaniu albo przed snem). Jeśli on się spina, czasem pomaga nazwać to spokojnie i cofnąć krok: „Widzę, że cię to napina, nie chodzi o pretensje, tylko o bliskość między nami, naprawde”. No i wybór momentu robi robotę — lepiej w neutralnej chwili, na spacerze albo w aucie, niż w łóżku po odmowie. A wiesz, co najbardziej go uruchamia: sama rozmowa o czułości, czy raczej to, że on to słyszy jak ocenę?
Beitrag melden
Lesen ist ohne Anmeldung möglich. Zum Antworten musst du dich anmelden.
Anmelden