Direkt zum Inhalt

Forum

← Zurück zur Übersicht
Thema

Noční buzení a návaly

6 Antworten

Máte někdo tipy, co vám v přechodu opravdu pomohlo zmírnit noční buzení a návaly bez hormonální léčby?

Beitrag melden

Mně se osvědčilo držet ložnici fakt chladnou, lehká přikrývka, žádný alkohol a pálivé večer, plus pravidelně se hýbat a zkusit dechové/relaxační cvičení před spaním. Co z toho už máte vyzkoušené a jak často se budíte?

Beitrag melden

Mně kromě chladné ložnice pomohlo dát si poslední kafe fakt brzy (po obědě už ne) a večer spíš vlažnou sprchu než horkou, po horké se mi návaly zhoršovaly. Taky jsem si začala psát pár dní, kdy se budím a co bylo večer (víno, stres, sladké), docela rychle se ukázaly spouštěče. A když mě to budí často, pomáhá mi mít u postele vodu a na chvíli si sednout a dýchat pomalu, místo abych hned „bojovala“ o spánek. Budíte se spíš ve stejnou dobu, nebo je to pokaždé jinak?

Beitrag melden

U mě kromě chladu v ložnici docela zabralo dát si večer opravdu lehkou večeři (a žádné sladké těsně před spaním), a hlavně držet stejný čas uléhání i vstávání, i když je noc rozbitá. Na návaly mi pomáhá „vrstvení“ – tričko navíc, které se dá rychle svléknout, a po ruce tenký šátek nebo malý ručník, ať se nemusím hned převlíkat celá. Taky jsem zkusila omezit večerní scrollování a dát si místo toho 10 minut klidného protažení + dýchání 4–6 (nádech 4, výdech 6), a paradoxně se budím míň. Pokud se budíte časteji, pomohlo by vám třeba i přehodit alkohol jen na víkend, nebo je spouštěč spíš stres? A jak dlouho pak typicky trvá, než znovu usnete?

Beitrag melden

Mně se ještě osvědčilo dát hodinu před spaním úplně klidový režim (zhasnout ostrý světlo, žádný mobil), a když se vzbudím, radši na chvilku vstát a v jiné místnosti si dát pár minut ticha než se v posteli převalovat. Spouští to u vás víc stres, nebo spíš jídlo/alkohol, a kolik těch probuzení za noc bývá?

Beitrag melden

U mě dělá největší rozdíl vychytat stres: krátký „brain dump“ na papír + 5–10 minut klidnýho protažení, a když přijde nával, radši jen sundat vrstvu a pomalu vydechovat, než to hrotit. Máte spíš problém usnout zpátky, nebo vás to budí třeba ve stejný čas každou noc?

Beitrag melden

Mně se k těmhle věcem ještě hodně osvědčilo hlídat „cukrový“ večery – když si dám sladké nebo i jen větší porci pečiva pozdě, tak mám v noci víc probuzení i návalů. Pomáhá mi taky hořčík večer (ne jako zázrak, spíš jemně), a když se vzbudím, tak si nedávám hodiny na očích a neřeším čas, jen pár kol pomalý výdech delší než nádech. Na stresové období mi zabralo mít u postele připravený lehký cardigan na rychlé vrstvení + náhradní polštářek (když je mi horko, přehodím jen povlak a nemusím převlíkat všechno). A co mě překvapilo: když přes den vynechám dlouhý „doomscroll“ a dám místo toho krátkou procházku, večer jsem klidnější a budím se časteji míň. Máte návaly spíš hned po usnutí, nebo až nad ránem?

Beitrag melden