Σε ποια ηλικία βγάζει περισσότερο νόημα να ξεκινήσει κανείς τακτικό έλεγχο PSA και τι θεωρείτε «κανονικό» όταν έχεις πιο συχνή ούρηση αλλά χωρίς πόνο;
Forum
PSA και συχνουρία
6 Antworten
Συνήθως συζήτηση για PSA ξεκινά γύρω στα 50 (ή 45 αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό/αυξημένος κίνδυνος), και «κανονικό» δεν είναι ένα νούμερο για όλους αλλά η τάση με τον χρόνο μαζί με δακτυλική εξέταση και συμπτώματα. Για συχνουρία χωρίς πόνο μπορεί να φταίνε και πιο απλά (υγρά/καφεΐνη, φάρμακα, υπερπλασία, ουρολοίμωξη χωρίς έντονο κάψιμο), οπότε θα το έβλεπα με ουρολόγο και μια γενική ούρων—είσαι πάνω από 45 ή έχεις ιστορικό στην οικογένεια;
Beitrag melden
Κι εγώ έτσι το έχω καταλάβει: γύρω στα 50 έχει νόημα να μπει ο PSA στο “ραντάρ”, και λίγο νωρίτερα (45ish) αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή άλλος λόγος αυξημένου κινδύνου. Το «κανονικό» για PSA πραγματικά δεν είναι μόνο ένα νούμερο—μετράει πολύ η πορεία (αν ανεβαίνει σταθερά), η ηλικία, τυχόν προστατίτιδα/ερεθισμός, και τι δείχνει η κλινική εξέταση.
Για τη συχνουρία χωρίς πόνο, προσωπικά θα ξεκινούσα πρακτικά: πόσο καφέ/τσάι/αλκοόλ πίνεις, αν παίρνεις διουρητικά ή άλλα φάρμακα, και αν υπάρχει νυχτουρία (σε ξυπνάει 2-3 φορές). Και ναι, μια γενική και καλλιέργεια ούρων είναι φτηνή και ξεκαθαρίζει πολλά, πριν αγχωθεί κανείς με PSA.
Αν θες πες ηλικία και αν έχεις πρώτο βαθμό συγγενή (πατέρα/αδερφό) με θέμα προστάτη, και επίσης πόσες φορές πας τη νύχτα τουαλέτα—γιατί εκεί αλλάζει λίγο η προτεραιότητα στο τι να ελεγχθεί πρώτα, νομζω.
Beitrag melden
Συμφωνώ: γύρω στα 50 (ή 45 με ιστορικό) το PSA μπαίνει στο πρόγραμμα, αλλά για τη συχνουρία εγώ θα ξεκίναγα πιο γήινα με γενική/καλλιέργεια ούρων και μια κουβέντα με ουρολόγο για υγρά-καφεΐνη-φάρμακα και τυχόν νυχτουρία. Πόσο είσαι και πόσες φορές σηκώνεσαι τη νύχτα;
Beitrag melden
Κι εγώ κάπου εκεί το βάζω: από 50 τακτικά, ή από 45 αν υπάρχει ιστορικό σε πατέρα/αδερφό ή γενικά αυξημένος κίνδυνος, αλλά στη συχνουρία χωρίς πόνο πιο χρήσιμο πρώτο βήμα είναι γενική+καλλιέργεια ούρων και μια κουβέντα με ουρολόγο (για καφεΐνη/αλκοόλ, διουρητικά, και αν υπάρχει νυχτουρία). Το «κανονικό» PSA δεν είναι ένα μαγικό νούμερο, πιο πολύ μετράει αν ανεβαίνει σταθερά με τον καιρό και αν συμπίπτει με άλλα ευρήματα. Πόσο χρονών είσαι και πόσες φορές σηκώνεσαι συνήθως τη νύχτα;
Beitrag melden
Αν είσαι γύρω στα 45–50 (νωρίτερα με οικογενειακό ιστορικό) θα το συζητούσα με ουρολόγο, αλλά για τη συχνουρία χωρίς πόνο πιο άμεσο είναι γενική/καλλιέργεια ούρων—πόσες φορές σηκώνεσαι τη νύχτα και πίνεις πολλή καφεΐνη/αλκοόλ;
Beitrag melden
Κι εγώ έτσι θα το πήγαινα: PSA σαν “ρουτίνα” γύρω στα 50 (ή από 45 αν υπάρχει πατέρας/αδερφός με θέμα), αλλά για τη συχνουρία χωρίς πόνο πρώτα να ξεμπερδεύει κανείς με μια γενική και καλλιέργεια ούρων και μια κουβέντα με ουρολόγο για καφεΐνη/αλκοόλ/διουρητικά. Το PSA σαν νούμερο μόνο του λέει λίγα, πιο πολύ κοιτάνε αν αλλάζει με τον χρόνο και αν έχει σχέση με άλλα ευρήματα ή ερεθισμούς. Πόσο είσαι και πόσες φορές σηκώνεσαι το βράδυ περίπου;
Beitrag melden
Lesen ist ohne Anmeldung möglich. Zum Antworten musst du dich anmelden.
Anmelden