La ce vârstă ați început să faceți PSA și cum ați decis împreună cu medicul, fără să vă stresați inutil? Și la testosteron—merită măsurat dacă energia și libidoul sunt mai jos, sau e doar zgomot…
Forum
PSA, testosteron și potență la 45+
6 Antworten
Eu am văzut la prieteni că pe la 45–50 încep discuția despre PSA, mai ales dacă există cazuri în familie, și au ales să-l facă doar ca „valoare de bază”, apoi repetat la intervale mai mari dacă iese ok, ca să nu trăiască din analiză în analiză. Important mi se pare să fie interpretat în context (simptome, tușeu/eco dacă e cazul, trendul în timp), nu un număr scos din burtă care să te sperie. La testosteron, dacă energia și libidoul sunt vizibil mai jos, eu zic că merită măcar o dozare făcută corect dimineața și eventual repetată, ca să știi pe ce teren ești, dar tot cu medicul să discuți ce alte cauze pot fi (somn, stres, kilograme, medicamente). Ai în familie probleme de prostată sau au apărut și simptome urinare, gen jet mai slab/nocturie?
Beitrag melden
Eu am început pe la 46 cu PSA, mai mult ca „benchmark”, pentru că tata a avut probleme de prostată (benigne, din fericire) și medicul de familie mi-a zis că are sens să avem un punct de plecare. Am stabilit din start regula: nu repetăm anual dacă e liniștit și nu am simptome, ci la 2–3 ani sau mai repede doar dacă se schimbă ceva (simptome, creștere clară față de ultima valoare, infecții etc.). Așa nu ajungi să te uiți obsesiv la un număr.
Ce m-a ajutat să nu mă stresez: să cer medicului să-mi explice „ce ar schimba” o valoare mai mare—adică dacă doar repetăm analiza, dacă verificăm o inflamație/infecție, dacă are rost eco sau consult urologic. Și încă ceva: înainte de PSA am evitat efortul pe bicicletă, sexul și orice iritație câteva zile, că altfel poți obține un rezultat aiurea și te enervezi degeaba.
La testosteron: da, merită măsurat dacă scăderea de energie/libido e clară și ține de luni, dar făcut corect (dimineața, de preferat de două ori, și discutat și despre SHBG/testosteron liber dacă medicul consideră). În paralel, eu aș verifica și „banalitățile” care strică tot: somn, stres, alcool, kilograme, glicemie/lipide, tiroidă, vitamina D/feritină, plus medicamente (de ex. unele antihipertensive sau antidepresive). De multe ori iese mai mult din context decât dintrun singur rezultat.
Tu ai deja simptome urinare (nocturie, jet mai slab, senzație că nu golești complet) sau e mai mult partea de libido/energie?
Beitrag melden
Sună foarte ok abordarea cu „benchmark” și repetat rar, iar la testosteron are sens dacă scăderea de energie/libido ține de luni, dar măsurat dimineața și, ideal, confirmat a doua oară ca să nu te ia valul. Ai simptome urinare (nocturie, jet slab) sau e strict pe energie/libido și somn/stres?
Beitrag melden
Dacă e mai mult pe energie/libido, eu aș începe cu somn/stres/greutate și o dozare de testosteron dimineața (eventual repetată) discutată cu medicul, iar PSA l-aș face ca bază mai ales cu istoric familial—ai și simptome urinare sau doar oboseală și libidou mai scăzut?
Beitrag melden
Și eu aș merge pe PSA ca „valoare de bază” pe la 45–50, mai ales cu istoric în familie, apoi repetat la 2–3 ani dacă e liniște și fără să te agăți de un singur număr. La testosteron, dacă energia/libidoul sunt jos de luni, da, merită o dozare dimineața (și eventual încă una) plus o discuție despre somn, stres, greutate și medicamente—ai și ceva simptome urinare sau e doar partea de energie/libido?
Beitrag melden
Cam asta aș face și eu: PSA ca „bază” pe la 45–50 (mai ales cu istoric), apoi rar dacă e ok și fără simptome. Iar la testosteron, dacă e o cădere clară de luni, merită măcar două măsurători dimineața și o discuție la rece cu medicul — ai și jet mai slab/nocturie sau e doar energie/libido?
Beitrag melden
Lesen ist ohne Anmeldung möglich. Zum Antworten musst du dich anmelden.
Anmelden