Panowie (i nie tylko), macie jakieś proste patenty na regularny ruch po 40, bez planu treningowego i bez spiny? Pracuję sporo przy biurku i łapię się na tym, że mijają dni bez sensownego spaceru, a potem gorzej śpie. Co wam realnie pomaga utrzymać rytm: krokomierz, krótkie serie w domu, rower, coś innego? Chętnie podpatrzę pomysły, bo samemu ciężko mi to ogarnąc.
Forum
Ruch na co dzień po 40 – co u was działa?
5 Antworten
U mnie najlepiej działa zasada „10 minut spaceru po każdym większym posiłku” + przypomnienie w telefonie, bo to łatwo wchodzi w nawyk i nie wymaga planu.
Beitrag melden
U mnie działa ustawienie celu 7000–8000 kroków i zasada „telefonu nie odbieram siedząc” (zawsze wstaję i chodzę po mieszkaniu).
Beitrag melden
U mnie najlepiej działa „mikro-ruch” w ciągu dnia: 2–3 razy po 5 minut rozruszania (przysiady przy krześle, skłony, kilka pompek o blat) + obowiązkowy krótki spacer po pracy, nawet jak to ma być tylko dookoła bloku. Pomaga mi też zostawianie butów do chodzenia przy drzwiach, bo jak je widzę, to łatwiej wyjść bez gadania z samą sobą. A na sen mam patent, że wieczorny spacer robię spokojny i bez telefonu, bo jak się „nakręcę”, to potem gorzej zasypiam. Jakie masz realnie okno w ciągu dnia: rano, w przerwie czy dopiero po pracy?
Beitrag melden
U mnie działa „minimum bez negocjacji”: rano 5 minut mobilizacji przy czajniku + po pracy 15 minut marszu, nawet w kółko, i tyle; jak nie wyjdę, to robię 3 serie po 10 przysiadów przy krześle i 10 „pomp” o blat. Masz łatwiej rano czy dopiero po pracy — i czy możesz dorzucić spacer w trakcie jednej rozmowy służbowej?
Beitrag melden
U mnie najlepiej działa „kotwica” do czegoś, co i tak robię: jak parzę kawę/herbatę, to w tym czasie robię 5 minut rozciągania i kilka przysiadów przy krześle, a po pracy ustawiam sobie „tylko 12 minut” spaceru — zwykle i tak wychodzi dłużej, bo już szkoda wracać. Krokomierz pomaga, ale bardziej jako przypominajka niż bicie rekordów, a na sen super mi robi spokojny spacer bez telefonu, nawet dookoła bloku. Masz większą szansę na ruch rano, w przerwie czy dopiero wieczorem?
Beitrag melden
Lesen ist ohne Anmeldung möglich. Zum Antworten musst du dich anmelden.
Anmelden