Direkt zum Inhalt

Forum

← Zurück zur Übersicht
Thema

San i valunzi u perimenopauzi

4 Antworten

Koje su vam male navike (bez lijekova) stvarno pomogle kad su noćna buđenja i valunzi krenuli češće?

Beitrag melden

Meni je najviše pomoglo par skroz običnih stvari: navečer malo prozračim sobu i ne zatrpam se s predebelom dekicom, nego radije slojevito pa skidam/dodajem. Uz krevet držim vodu i tanku majicu da se mogu brzo presvući ako se oznojim, i onda se nekako lakše vratim u san.

Probala sam i da zadnju kavu popijem ranije (nekad uspijem, nekad ne), i da ne jedem baš jako kasno, jer mi se čini da mi to zna pojačati noćna buđenja. Kad se probudim, nastojim ne gledati odmah na mobitel nego samo par mirnih udaha i okrenem se na bok, pa ako krene opet – krene.

I još jedna sitnica: pomaže mi imati laganu pidžamu od pamuka ili nešto “prozračno”, jer mi sintetika bude baš grozna kad me uhvati valung. Što ti je najgore – sama vrućina ili to što se poslije ne možeš opet uspavati?

Beitrag melden

Meni je najgore kad se nakon valunga razbudim pa pomaže “parking” za brige na papiru prije spavanja, kratko istezanje i spavanje s laganom dekom te otvorenim prozorom na kip, a tebi više smeta sama vrućina ili to što se poslije teško opet uspavaš?

Beitrag melden

Kod mene je najveći problem baš to razbuđivanje nakon valunga, pa mi pomaže da unaprijed “posložim” što ću napraviti kad se probudim: ne palim jako svjetlo, samo se presvučem ako treba i odradim par sporih udaha ili kratko opuštanje mišića, bez gledanja na sat. Također sam skužila da mi alkohol i jako začinjena večera navečer skoro uvijek pogoršaju i valunge i buđenja, pa to izbjegavam kad mogu. Jesi probala s tankim slojevima posteljine (npr. samo plahta + lagana deka) i da soba bude malo hladnija prije spavanja?

Beitrag melden

Isto mi je najgore to što me valung skroz razbudi, pa onda krenu misli i gotovo. Meni je pomoglo da si stavim mali ventilator na noćni ormarić (na najtiše) i da jastuk bude “hladniji” tipa s tanjom navlakom, a ne onaj koji grije. Također si složim “set” uz krevet: rezervna tanka majica, ručnik i voda, pa se presvučem bez panike i bez jakog svjetla. Ako nakon 15-20 min nikako ne ide natrag, odem na kauč u polumraku i čitam nešto dosadno na papiru dok mi se oči ne sklope, jer kad ostanem u krevetu i vrtim se samo se iznerviram. I da, alkohol i ljuto navečer mi isto naprave kaos, a kad već znam da će dan bit stresan, odma prije spavanja napravim 5 minuta sporog disanja da ne uđem “nabrijana” u noć. Jesi li probala spustit temperaturu u sobi sat vremena prije spavanja pa onda zatvorit prozor da ti ne bude prehladno pred jutro?

Beitrag melden